Citl Bakımı Rutini

Cilt bakım ürünlerinin uygulanma sırası neden önemli?
Ürünleri doğru sıralamayla uygulamadığınızda cilde nüfuz etmeleri zorlaşır, dolayısıyla içeriklerin faydalarını yeteri kadar göremezsiniz, yani ürünler etkisiz kalır. Dahası, bu durum bazı cilt problemlerine de zemin hazırlayabilir. Örneğin serumun yüz yağının üzerine uygulanması nemin cilde ulaşmasını engelleyerek ciltte nem yetersizliğine neden olur. Veya mineral güneş koruyucuların üzerine serum, krem, yağ gibi bakım ürünleri sürülürse güneş koruyucu seyrelir, etkisini yitirir ve cilt güneş ışınlarının olumsuz etkilerine karşı savunmasız kalır.
Cilt bakım ürünlerinin kullanım sıralamasında nelere dikkat etmek gerekir?
Kullandığınız ürünlerin yapısı inceden yoğuna doğru gitmeli. Bakım rutininize hafif dokudaki su bazlı ürünlerle başlayıp, ardından daha ağır yapıdaki yağ bazlı ürünlere yönelmelisiniz.
Yağ ve su birbiriyle karışmadığından dolayı, yağ bazlı ürünler bakımın ilk aşamalarında cilde uygulanırsa, ciltte bariyer oluşturarak sonrasında sürülen su bazlı ürünlerin emilimini engeller. Bu nedenle cildinizi temizledikten sonra önce tonik, esans ve serum gibi ince yapılı ürünleri kullanmalı, krem ve yağları son aşamalara bırakmalısınız. Güneş koruyucu ise bakımınızın makyajdan önceki son adımı olmalı.
Gündüz ve gece bakımlarında nasıl farklılıklar olmalıdır?
Gün boyunca hava kirliliği, güneş ışığı, ısı değişimleri ve ekranlardan gelen mavi ışık gibi dış etkenlere maruz kalan cilt için ideal gündüz bakımı nemlendirmeye, önlemeye ve cildi çevresel etkenlere karşı korumaya yönelik olmalıdır. Cildin doğal onarım sürecinin gerçekleştiği gece ise, bakım rutininde öncelikle cildi onarmaya ve yenilemeye odaklanılmalıdır. Lipitlerden ve proteinlerden zengin, yağ bazlı ürünler akşam bakımında tercih edilebilir. Kimyasal peeling veya retinol gibi cildin güneş ışınlarına karşı hassasiyetini artıran içerikleri kullanmak için de doğru zaman yine gece bakımıdır.
Cilt Bakım Ürünlerini Uygulama Sırası
1. Adım: Temizleyici (Gündüz ve Gece)
Gece makyajınızı silip yüzünüzü temizleyiciyle yıkadığınız için, sabah tekrar temizleyici kullanmaya gerek duymayıp yüzünüzü bir tek suyla yıkamayı tercih ediyor olabilirsiniz. Ancak kullanacağınız ürünlerin cilt tarafından en iyi şekilde emilebilmesi için, gözeneklerinizin açık olması, yani cildinizin yağ ve kirlerden tamamen arınmış olması gerekiyor. Cildiniz gece uykudayken de sebum üretiyor. Bu nedenle kullanacağınız ürünlerin etkisini artırmak için, gündüz bakımınızdan önce de cildin koruyucu bariyerine zarar vermeyen yumuşak bir temizleyiciyle gözeneklerinizi arındırmanızda fayda var.
Akşam ise cildinizi makyajdan, hava kirliliği kaynaklı partiküllerden, yağ ve kirlerden iyice temizlemeniz gerekir. Makyaj temizleme mendilleri bunun için yeterli değil! Cildinizi bir tek misel suyla silmeniz de çözüm değil. Önce yağ bazlı, ardından da su bazlı temizleyiciyle uygulanan iki aşamalı temizlik, güzel ve sağlıklı bir cilde giden yol için en önemli adım.Peki neden çift aşamalı temizleme? Çünkü makyaj ürünleri ve güneş koruyucuların kalıntıları kolayca çözülebilen içerikler değil ve su bazlı temizleyiciler çoğu zaman tek başına yetersiz kalıyor. İşte bu noktada devreye yağ bazlı temizleyiciler giriyor. Cildi tahriş etmeden makyajı kolayca çözen yağ bazlı bir temizleyiciyle yüzünüzü yıkadıktan hemen sonra, krem, köpük veya jel formundaki su bazlı bir temizleyiciyle kalan tüm kalıntıları temizleyerek gece bakımınızda kullanacağınız ürünlerin emilimini garantileyebilir, neredeyse servet ödediğiniz serumun hakkını verebilirsiniz!
2. Adım: Maske (Haftada 1 veya 2 defa, Gece)
Maskelerin bakım rutininin hangi adımında olması gerektiği çoğu zaman merak konusu. Ciltten durulanan maskeleri temizlenmiş cilde, tonik veya serumdan önce uygulamak gerekiyor. AHA/BHA içeren eksfoliasyon maskeleri veya kil, aktif kömür gibi bileşenlere sahip arındırıcı maskeler bu kategoriye girebilir. Soyucu maskeler güneşe karşı hassasiyet yaratacağından dolayı onlara gece rutininizde yer vermeye dikkat edin. Soyucu olmayan her türlü arındırıcı maskeyi de yine akşam uygulayarak gözeneklerinizin derinlemesine temizlenmesini ve böylelikle gece bakımlarınızın cildiniz tarafından daha iyi emilmesini sağlayabilirsiniz.
3. Adım: Tonik (Gündüz ve/veya Gece)
Öncelerin cilt kurutucu alkol bazlı tonikleri yerini nemlendirici ajanlarla cildi rahatlatan nazik formüllere bıraktı. Öyle ki, hyaluronik asit gibi nemi cilde hapseden içeriklere sahip olan yeni nesil tonikler, cilt bariyerinin kaybettiği nemi yerine koyma özelliğine sahip. AHA (alfa hidroksi asit, glikolik asit, laktik asit) veya BHA (beta hidroksi asit, salisilik asit) gibi kimyasal soyucular içeren tonikler ise ölü derileri atma, gözenekleri açma, hücre yenilenmesini hızlandırma, siyah nokta ve akneleri önleme özellikleriyle bakım rutininizin eksfoliasyon adımı için birebir.
Ancak unutmamak gerekir ki, soyucu asitler bazı ciltlerde hassasiyete ve tahrişe neden olabilir. Bu yüzden her gün kullanmamak, cildi yavaş yavaş alıştırmak ve gece bakımında yer vermek gerekir. Özellikle retinol uygulayacağınız günlerde, ciltte irritasyon oluşmaması için bu içeriklere sahip bir tonik kullanmaktan kaçının. Kuru, hassas ve reaktif bir cildiniz varsa, asit içeren tonikler yerine nemlendirici ve dengeleyici mist’leri tercih edebilirsiniz.
Toniklerin bir diğer özelliği de, sonrasında uygulanacak içeriklerin daha iyi emilmesini sağlayarak, cildi bakımın ileriki adımlarına hazırlıyor oluşu. Yüzünüzü yıkadıktan sonra, toniğinizi kuru cilde ellerinizle tampon hareketlerle uygulayın (pamukla uygulamak, bir miktar ürünün ziyan olmasına yol açıyor). Cildinize başka bir şey sürmeden önce, içeriklerin iyice nüfuz etmesi için 5 dakika bekleyin.